Eeuwaards Hovawarts nest

A-nest (2020)

Hieronder het puppydagboek van Eeuwaards A-nest dat we hadden tussen september 2020 en januari 2021.

6 september 2020

De reu die na lang zoeken en met advies van de fokvereniging was gevonden, woonde in het oosten van Duitsland. Na een rit van 5-6 uur kwamen we in het mooie Bad Liebenstein waar de blonde reu Kansbyn vom Schwedenstein en zijn baasje woonden. De honden mochten elkaar graag en alras was de dekking geslaagd. Daags erop nog een tweede dekking, waarna de thuisreis weer aanvaard werd. Het grote wachten was begonnen, na 28 dagen weten we meer… Benieuwd welke vachtkleuren de pups gaan krijgen, met een zwarte moeder en blonde vader is de kans op zwart-blonde pups het grootst.

Reu Kansbyn

14 september 2020
Het gedrag van Lady is aan het veranderen. De loopsheid verdween snel na de dek en nu is ze wat rustiger dan normaal.
Buiten springt ze nog steeds lekker in het rond, wandelt graag lange einden en sprint dan flinke stukken in de weilanden of de berm.

Maandag 5 oktober
Echo bij de dierenarts: super !! op de foto’s zijn in ieder geval 6 pups te zien, dus lady is echt drachtig. Aan haar gedrag was het allang te merken; ze is aanhankelijker, ze laat je minder uit het oog als je in huis rondgaat, ze slaapt meer en ook tijdens het wandelen nemen de lange sprints af en snuffelt ze wat rustiger rond.

Het aftellen gaat beginnen… de draagtijd voor honden is 58-63 dagen, zodat we de pups rond het weekend van 8 november zouden kunnen verwachten 🙂

12 oktober
Je kan de puppy’s voelen bewegen in de buik als je je hand erop legt.
Lady laat zich graag knuffelen en kroelen en gaat er speciaal voor op haar zij liggen genieten.

19 oktober
Lady groeit nu en heeft de zo bekende zwangerschapstrek die veel vrouwen ook hebben.
Ze snaait en je moet goed opletten dat je eten niet ‘verdwijnt’. Omdat ze zo groot is, is de tafel en het aanrecht een ‘klein opstapje’ naar lekkers.
Ze snuffelt overal rond – lijkt een scherpere reuk te hebben voor alles wat naar eten ruikt.

20 oktober
De puppy brokken zijn geleverd – nu kan Lady ook daarmee bijgevoerd worden, want de pups groeien hard en bijvoeren met iets krachtiger voer is verstandig.
Lady wordt zichtbaar breder en voller – een ware drachtige  dame.

24 oktober
De werpkist is gemaakt en ziet er prachtig uit. Planken aan de muur, verschillende kleuren halsbandjes gekocht om straks de pups wel uit elkaar te kunnen houden 😊
Met een warmte lamp, celstofmatjes en een vette deken is het nest klaar.
Lady liep tijdens het klussen af en toe binnen en snuffelt dan rond.
Toen de kist klaar was heeft Lady er even in gelegen maar ging er vervolgens naast liggen terwijl wij een wel verdiend kopje koffie dronken.

27 oktober
Bij het uitlaten was Lady altijd het eerste buiten – nu wacht ze tot wij eerst naar buiten gaan. Maar als ze de riem om heeft dan trekt ze je naar de dam toe.
Want een eindje lopen laat ze zich nog steeds niet ontnemen 😊. En stel je voor dat je alleen maar de boomgaard in gaat…


28 oktober
Even contact gezocht met de lokale dierenarts voor als een spoedvraag komt de komende weken. Dit omdat we bij de dierenkliniek in Best zijn ingeschreven. Maar dat is al gauw een half uur.

29 oktober
Vanmorgen toen ik begon met werken en ook het kamertje met de werpkist opende – is ze in de kist gaan liggen en ligt daar nu lekker te slapen.
Daarmee is de werpkist al vertrouwder aan het worden. Het wennen aan de kist is dus zomaar gebeurd. En kijkend naar de foto, een zwarte hond op een zwart vetbedje is wel donker… toch maar even wisselen voor het lichte vetbedje 🙂

5 november

Lady is vandaag erg aanhankelijk en onrustig, blijft steeds bij ons in de buurt. Ze loopt de hele dag te hijgen, duidelijk al zat van de dracht – en heeft een duidelijk dikke buik.

Ze wordt nog een paar keer betrapt als ze op de bank is gaan liggen wat ze normaal nooit doet..

En nu vanavond is ze steeds aan het hijgen, af en toe krabben op de grond, wil niet meer naar buiten, zou zo maar kunnen dat ze vannacht gaat werpen – we gaan het zien !

6 november

Na een slapeloze nacht vanwege Lady die steeds aan rommelen is even met haar naar buiten geweest. Ze wil liever gelijk naar binnen en blijft zoekende naar een plekje. Ze blijft onrustig en ’s middags besluiten we gewoon om bij haar in het kamertje met de werpkist te gaan werken.. laptop open en aan de slag.. en rust voor Lady. Dat had ze zeker nodig, want nog geen half uur later om 13:09 hoor ik iets raars en zie dat de eerste pup geboren is .

De eerste is er..

En dan gaat het vlotjes verder naar nummer 2 en 3.

De rust keer weer, maar er moeten toch nog een paar pups komen? 14:30 is het zover, nummer 4 kondigt zich aan. 5 en 6 volgen, en komt er nummer 7 om 15h35. Allemaal prachtige donkere pups. Eerst allemaal even laten bijkomen en drinken bij mamma, zodadelijk wegen en ze merken zodat we kunnen bijhouden hoeveel ze aankomen in de komende dagen en weken.

7 pups bij mamma onder de warmtelamp (vandaar de rode gloed)

De pups konden een paar uur even bijkomen, en toen was het tijd om ze te wegen en te bekijken. Voor zover we kunnen zien is het een mooie variatie aan reutjes en teefjes, met een mooi geboortegewicht. We hebben ze voorzichtig gemarkeerd met wat nagellak om ze uit elkaar te houden – ze zijn nog te klein voor echte halsbandjes. Morgenochtend gaan we voor de volgende weging, om te kijken of ze wat aangekomen zijn. Ze moeten zo’n 10% per dag aankomen in gewicht, en na 10 dagen verdubbeld zijn….Nu eerst een welverdiende nachtrust voor mamma Lady en haar kids 🙂

9 november

Het was een druk weekend – alles nog wat onwennig, regelmatig bij de pups kijken of alles nog goed loopt, 2x daags wegen, bak verschonen, zorgen dat Lady niet per ongeluk op een pup gaat liggen nu ze nog zo klein zijn…

Bijkomend puntje was dat we de pups met nagellak hadden gemarkeerd (zodat je bij het wegen weet hoeveel elke pup in gewicht is toegenomen) – maar dat ging er toch wat vanaf zodat we uiteindelijk een paar pups een licht bandje hebben gegeven – nu zou het eenduidiger moeten zijn. Nadat ze de eerste dag nog niet echt in gewicht toenamen, zie we nu dat bij allemaal de groei op gang komt. Ook is nu al wat beter de verschillen in vacht tussen de pups te zien – een met een wit befje, een heel licht wit vlekje op een pootje. Ook beginnen ze nu meer te piepen als ze iets willen (of iets niet naar de zin is). Je ziet aan de gewichten al dat de reutjes wat groter zijn dan de teefjes.

10 november

De pups groeien langzaam maar zeker… en als ze beginnen te piepen is moeder Lady er direct bij. Het voeden vindt ze niet echt een feestje, dus ze ligt er niet constant bij.. dus helpen we de kleine pups die wat extra nodig hebben af en toe een handje door ze even in de bak ernaast te leggen als Lady daarin ligt.

12 november

De afgelopen twee dagen verliepen rustig… ze zijn al weer 100-150 gram aangekomen, de reutjes wat meer dan de teefjes. En ze zijn nu precies een week oud, feestje 🙂 Uiterlijk komend weekend moeten we de geboorteaangifte bij de Raad van Beheer doen voor het stamboek, namen verzinnen dus (stamboek namen), de roepnamen mogen de toekomstige baasje uiteraard zelf verzinnen. De oogjes zijn nog steeds dicht, maar zouden komend weekend langzaam open beginnen te gaan. Dan kunnen ze beginnen de wereld te verkennen… nog even geduld dus.

14 november

Alweer twee dagen verder, er lijkt niets veranderd en toch zijn de puppies nu al een week oud! en ze groeien flink, van 400-500 gram naar bijna 800-900 gram vandaag! De vachtjes worden steeds mooier, en je ziet dat de reutjes inderdaad iets sneller groeien en groter worden dan de teefjes. En dat heeft zijn voordelen bij het voeden – als je de kleinste teeftjes niet eerst bij Mamma Lady legt, dan komen de zwaardere reutjes langs en duwen ze gewoon opzij. Daar proberen we af en toe op te letten als we er bij zijn 🙂

En gisteravond ook de geboorte aangifte bij de Raad van Beheer (stamboek beheer) gedaan – nu zijn ze officieel aangemeld. Het duurt nog wel even voordat we bezoek en inspectie krijgen, maar dit is de eerste stap.

Gisteren nog een klein filmpje gemaakt, altijd weer mooi om de kleintjes zo te zien groeien.

17 November

Vandaag is dag 12, maar nog geen oogjes open- ze nemen er wel de tijd voor. Ze zijn inmiddels flink gegroeid, de eersten hebben de 1 kg al gehaald. En omdat ze groter en steviger zijn geworden kunne we ze ‘echte’ gekleurde puppy halsbandjes om doen, zodat we ze zelf makkelijker uit elkaar kunnen houden. De zelf gevlochten bandjes van stof waren goed en lekker zacht voor de puppys voor de eerste week, maar werden te klein.

Ook hebben we inmiddels de geboorteaangifte bij de Raad van Beheer (stamboek registratie) gedaan. Die komen over een paar weken langs om de pups te chippen en nestcontrole uit te voeren. En dan worden op basis daarvan de stamboomdocumenten gemaakt en de DNA gegevens vastgelegd.

18 november

Nog steeds geen oogjes open, al kruipen ze wel meer en meer door de werpkist, over elkaar en dan weer heerlijk tegen elkaar liggend…

diepe rust ….

Ze groeien elke dag weer een beetje – het lijkt steeds niet veel maar ze ze zijn nu allemaal verdubbeld in gewicht, en zijn nu al 950-1150 gram! en veel beweeglijker bij het wegen.

Gelukkig ligt ze even stil voor de foto

22 November

We zijn al weer 4 dagen verder, sommige puppies zijn al over de 1,3 kilo. Bij alle puppies zijn nu de ogen grotendeels open, en kunnen ze de wereld gaan verkennen. Ze klimmen nu al bijna de mand uit, waardoor we een extra schotje tussen de deur moeten zetten. Ook de nagels worden langer en dat vind Lady niet heel leuk, dus zijn we begonnen met het knippen van de nageltjes zodat het voeden minder pijnlijk is.

23 November

Je ziet ze gewoon groeien! Inmiddels zijn de sterksten (de reutjes) al zo ver dat ze bijna uit de werpkist kunnen klimmen – zeker als ze mamma Lady ruiken die er pal naast ligt in haar eigen mandje (mamma wil ook rust…). Ook was het tijd voor de eerste ontworming van de pups – die moeten na 2, 4, 6, 8 en 12 weken ontwormd worden – vandaag dus de eerste keer. Met een klein spuitje kunnen we voorzichtig het speciale ontwormingsmiddel voor kleine pups toedienen in de bek … dat vinden ze niet allemaal even lekker dus beetje bij beetje geven we het elke pup (7x …). Maar uiteindelijk weer gelukt. En Lady wordt ook gelijk met de pups ontwormd, al krijgt die gewoon 2 tabletjes omwikkeld met een heerlijk plakje vlees. Dat is weer een voordeel als je groot en sterk bent 🙂

26 november

De puppies zijn vandaag vrijwel 3 weken oud, en beginnen langzaam maar zeker de wereld (van de werpkist) te verkennen. Ze lopen meer door de bak en ze maken af en toe een kabaal van jewelste. Ze kruipen over elkaar heen als dat uitkomt, en liggen dan weer heerlijk bij elkaar te slapen. Vooral als Lady in de buurt komt en ze honger krijgen, melden ze zich luid en duidelijk. En we zullen in de komende dagen beginnen met bijvoeren, de grootste pup is al 1750 gram, die krijgt veel meer energiebehoefte. Eerste week een papje van geweekte en fijngeroerde puppybrokjes, en dan langzaam maar zeker richting de puppybrokjes zelf.

29 november 2020

Een heerlijke kluwen wolbolletjes…. Ze gaan steeds meer lopen en onderling stoeien, je kan goed zien dat ze zich nu ook echt op elkaar richten en de wereld om zich heen kunnen zien en verkennen. Regelmatig nemen we er een of twee bij ons om lekker te knuffelen en ze te laten wennen aan ons en een woonkamer omgeving- alles anders dan de werpkist waar ze nog met hun broetjes en zusjes bij elkaar zitten. De paar speeltjes vinden ze nog niet interessant, daar is het nog iets te vroeg voor blijkbaar. We zijn gisteren begonnen met het aanbieden van geweekte en geprakte brokjes ; na wat eerste onwennige hapjes begon het grote schransen 🙂 Nu krijgen ze ’s ochtends en ’s avonds zo’n voerpapje. Het drinken bij mamma Lady blijft nog wel een tijdje doorgaan.

2 December 2020

De pups groeien gestaag, en inmiddels vallen ze nu aan op de etensbakjes…
Lady heeft geen moeite met de restjes in de bakjes, dus alles is steeds schoon op.

Ze stoeien inmiddels ook wat steviger

7 December 2020

Al weer een paar dagen niets geplaatst… maar het was ook wel druk deze dagen, met sinterklaas en natuurlijk Puppies kijken. Wij vonden het ontzettend leuk om kennis te maken met de nieuwe baasjes van de puppies, de verhalen te horen en natuurlijk prachtig om te zien hoe de pups het helemaal niet erg vonden om lekker geknuffeld te worden. En mamma Lady vond het allemaal prima. Een goed teken !

Vandaag eindelijk tijd om even wat foto’s en filmpjes te plaatsen, veel plezier met het kijken.

Alle dames bij elkaar

10 december 2020

je merkt dat de pups stevig doorgroeien, en speelser worden. Overdag lopen ze regelmatig rond buiten het werphok en soms ook in de ruimte ernaast – alles is interessant, overal wordt aan geroken en gesnuffeld. Hun tandjes worden steeds scherper, dus als ze eerst nog wel eens op een vinger sabbelden/likten loop je nu het risico dat je ‘Auw…’ zegt. Dag en nacht ritme is nog wel een dingetje, als ze overdag veel slapen dan zijn ze ’s morgens al vroeg wakker en is het een kabaal van jewelste. Dus dan maar vroeg aan de slag met hok schoonmaken, aanleggen bij Lady en ze zonodig al voeren.

De drie heren poseren…

11 december

Technieken om pups uit elkaar te houden

Als je 5 bruin/zwart hebt en 2 zwart…..

Nagellak: Omdat ze echt ini mini zijn bij de geboorte.

Een crime omdat nagellak aanbrengen nog tot daar aan toe is, alleen er zijn wat voorwaarden om het succesvol te doen:

 1. Goed bepalen waar een zichtbare plek is,
 2. 7 plekken bedenken is een uitdaging,
 3. de pup moet stil zitten bij aanbrengen,
 4. de pup moet stil blijven zitten tot de nagellak droog is.

In het begin schreven we al dat het dus eigenlijk niet goed lukte. Daarbij komt dat Lady een goede zorgende moeder is en dus alles ‘schoonlikt’.

Resultaat – alleen de hele dikke grote klodders zoals strepen en aan de binnenkant en buitenkant van een oor hebben in de 1e week gehouden.

Gevlochten bandjes: Als ze heel klein zijn nog lastig – maar wel een stayer – van katoendraad. Gaat wel rafelen en met de snelle groei ook na weer 1 week al passé want dan knellen ze om het nekje.

De kleinste halsbandjes: Nog te groot in de 1e weken (extra small) maar week 3 gaat het. Bandjes zijn verstelbaar – belangrijk want zoals jullie hebben gezien – ze groeien als kool.

Lastig is dat we in de Welkoop maar 1 set vonden met pastelkleuren – en die kleuren liggen dicht bij elkaar. Is het nou Turquoise of zeegroen of lichtblauw ☹.

En het zijn er maar 6 in de set. Dus 1 pup heeft tot gisteren geen bandje om gehad. Nu passen de gewone puppybandjes en die hebben meer de primaire harde kleuren. Rood is rood, paars is paars enz.

12 december 2020

Vandaag even een drukke dag met een paar heel gezellige bezoeken van nieuwe baasjes die even kwamen kijken bij de pups. En nu met de kids mee, dus extra leuk om te zien hoe de kids en pups op elkaar reageren 🙂

in de loop van middag konden we nog een paar korte filmpjes maken 🙂

13 december

Belang van pup herkennen en de groei

Dat is vooral belangrijk om te weten welke pup aankomt of afvalt. Uiteraard vooral in de eerste drie weken belangrijk (2x daags wegen). Daarna ga je over op 1x per dag en nu na 5 weken eens per paar dagen.

In het begin luistert het nauw. Behalve de 1e paar dagen is geen enkele pup meer afgevallen.

Ze groeien goed. Daar ben je onzeker over. Zeker als je kijkt op de pakken puppy voer. Wanneer voer je bij? Wanneer geef je puppy melk bij? Ze zijn wel met zijn 7e. En zoveel voedt Lady niet. Hoeveel moet je bijvoeren? Hoe vaak drinken ze nog bij moeder? Je wilt vooral niet dat ze tekortkomen. Maar ze laten zich luid en duidelijk horen. Alsof ze uitgehongerd zijn storten ze zich op Lady en ook op de voerbakjes..!? Maar je wilt ze ook niet óver-voeren.

Even de archieven ingedoken en de foto’s van de groeicurve van het 1e nest van Lady opgehaald.

L1 nest en A1 nest van Lady vergeleken

We hebben de curves even vergeleken met L1 nest van 2 jaar terug – toen Lady 5 pups had gekregen (4 teefjes en 1 reu). Daarvan had Fokker Kees gezegd dat hij nog nooit zulke grote pups had gehad. En het zou komen omdat er maar 5 pups waren. We vielen om van  verbazing toen we het vergeleken – we pakken dag 30: 4 weken en 2 dagen.

L1 nest
2 jaar geleden
Geboorte
gewicht
Gewicht
dag 30
A1 nest Geboorte
gewicht
Gewicht
dag 30
Reu zw5052665Reu bl&t – blauw5003200
Teef zw5102070Teef bl&t – lichtgroen4703120
Teef zw/bl5652390Reu bl&t bl-groen5002910
Teef zw/bl4952475Teef zw – lichtblauw5002860
Teef zw/bl5102150Teef bl&t – geen4602995
Teef zw – roze4652670
Reu b&t – oranje (Goldy)5453120

Hoe kan dat….

Verwondering blijft omdat we de aanwijzing volgen van het voerschema van de puppybrokken. En de pups nog steeds niet op de dosering zitten. Beweging krijgen ze genoeg. Want bij elke maaltijd ravotten en rennen ze heel wat.

Het is een raadsel?

In de 2e en 3e week merkten we dat Lady niet graag meer voedde – oorzaak zeker de hele scherpe nageltjes. Gevolgd door de scherpe tandjes in week 3-4. Maar toen werden ze al bijgevoegd met gewelde brokjes. We gaven het ‘drinken’ bij mama wat extra aandacht door Lady de rust te geven en knuffelen.

Nu in week 5 zien we dat ze zelf  ‘klaar gaat liggen’  omdat ze gaat voeden. Dat doet ze in de mand buiten de werpkist. Kijkt ons aan met de vraag ‘oké laat maar komen’. En dan brengen we de pups bij haar – eerst de kleinsten en een paar minuten later de groten. Respect hoe ze de bonte brigade het hoofd biedt. Maar het duurt nooit lang – meestal na 5 minuten, soms iets langer, gaat ze staan en schudt letterlijk de pups af.

Zal de weegschaal wel goed wegen?

We nemen de proef op de som – en ook op de 2e weegschaal klopt het gewicht met de weging op de andere.

Melk of slagroom?

Maar eens even de proef op de som genomen en gekeken hoeveel een pup in de korte tijd bij mama drinkt. 😊 Oeps toch ook nog 70 ml. We zijn dus maar even gestopt met extra puppymelk. Want de bonte brigade is dan wel met 7 maar ze groeien als kool. Dat toont de groeicurve wel aan.

14 december

Juiste gewicht bij de pup

Na 5 weken werken we nog met de bandjes en de ‘bijnamen’ zoals Goldy voor de pup die een cadeau strik om kreeg op dag 3, witvoetje voor de zwarte die met de achterpoot-teentjes in de verf is gestapt.

Behalve de 2 zwarten – blijft het vaak nog gissen wie wie is. Al herken je ze nu wel beter aan de grootte en het gedrag. Met het bandje weet je het zeker op kleur. Tenminste als je het er allemaal over eens bent welke kleur er bij de naam staat. En uiteraard de sexe als je ze omdraait. Als je tenminste weet waar wat moet zitten 😊.

Omdat we met z’n drieën deze taak op ons nemen wanneer het langskomt – zijn er hilarische verschillen in de gewichtscurve. Zeker debet aan het bepalen van de kleur van het bandje. Turquoise en zeegroen liggen zo dicht bij elkaar dat bij zeegroen een extra touwtje aan het bandje is gemaakt.

Want……zo valt de pup de ene dag soms 400 gram af en komt de volgende dag 550 bij?!

Raad van Beheer

Vandaag  komt de  Raad van Beheer. Dan krijgen ze formeel hun stamboeknaam die gekoppeld wordt aan de Chip.

Na ampel beraad nog even goed gekeken welke naam nou bij welke pup zou worden gezet. Een tijdblok in de agenda – tussen 12-16 uur komt de Raad. Alles ligt klaar (papieren).

Gastvrij wordt de meneer ontvangen. Jelle: “Kopje koffie”? RvB: “Nee, ik moet nog meer adressen langs”.

Jelle: “Oh hoeveel moet u er dan zo doen.” RvB: “Vandaag staan er 150 pups op mijn lijst.” En als een razende Roeland gaat hij aan de slag. En binnen 10 minuten zijn alle pups gechipt en geregistreerd. En sjeest de meneer van de Raad van Beheer ons erf weer af.

Met het chippen van de pups hebben alle pups nu ook een officiële stamboek naam gekregen.

15 december 2020

Namen en rugnummers

Wij stellen voor:

WieStamboek naamSexeRoepnaam
VaderKansbyn von SchwedensteinReuFritz
MoederHowaert’s IkaTeefLady
Reu bl&t – blauwEeuwaards ApolloReu?
Teef bl&t – lichtgroenEeuwaards AuraTeef?
Reu bl&t bl-groenEeuwaards AzorReu?
Teef zw – lichtblauwEeuwaards AmberTeef?
Teef bl&t – paarsEeuwaards AkyraTeef?
Teef zw – rozeEeuwaards AmeliTeef?
Reu bl&t – oranje (Goldy)Eeuwaards ArthosReu?

En de nieuwe baasjes gaan een prachtige ‘roepnaam’ bedenken bij deze ongelofelijke lieve pups. Het zal nog moeilijk worden om ze over te dragen in januari. Het is supergezellig spelen.

Ondertussen maakt Nederland zich klaar voor de verwachtte Lock Down die tijdens de 2e toespraak van Premier Rutte ’s avonds wordt bevestigd. De lock down gaat in ieder geval duren tot 18 januari.De regels voor bezoek aan huis worden ook aangescherpt – maximaal 2 personen – kinderen tot 13 jaar uitgezonderd

16 december 2020

De kerstperiode nadert, we zijn weer in Lockdown dus kids doen weer homeschooling en de pups worden groter en eisen (luidkeels) meer en meer aandacht – druk druk druk. Vandaar dat dit puppy dagboek iets te weinig aandacht krijgt – maar daarom nu weer een update.

Vrijdag a.s. gaan we bij de dierenarts de eerste vaccinatie laten doen, en krijgen ze ook hun paspoort (waarvoor de chipnummers weer nodig zijn ter identficatie).

Hier thuis doen de puppies het super, ze groeien nog steeds als kool en een aantal zijn de 4 kg al gepasseerd. En als ze aandacht nodig hebben (of honger hebben) dan melden ze zich luidkeels – de werpkist lijkt dan wel een druk kippenhok. Als je ze dan maar loslaat in de kamer gaan ze lekker spelen met elkaar en met de speeltjes (of je schoenen, veters, en alles wat verder los ligt).

Op de foto passen ze nog net onder de stoel, een heerlijk rustplekje na het drukke eten. Ik vermoed dat ze daar over 2-3 weken al niet meer goed onder passen.

Voor peuters is netjes leren eten toch een leertraject, hetzelfde lijkt te gelden voor puppies…

Vandaag hebben we (ondanks de koud en nattigheid) toch maar de stap gedaan om de pups een eerste blik in de grote buitenwereld te laten krijgen. Aan het lijntje lopen is nog te veel gevraagd, en moeten we ook heel rustig opbouwen. Richtlijn buiten wandelen (‘uitlaten’) is 1 minuut per maand leeftijd, dus nu ze bijna 1,5 maand oud zijn is een minuutje al prima. Dat vinden de pups zelf ook, zo te zien…

18 december 2020

Vaccinatiedag – met een hondje naar de dierenarts is simpel, met 7 pups van elk rond de 5 kg die door elkaar heen krioelen is dat toch wat minder eenvoudig. Met kattenbak (waar één pup in past) en een oud konijnenhok (voor de andere zes) lukt het om alles in de auto te krijgen. Bij de dierenarts werden ze een voor een uit de bak gehaald – allemaal waren ze heerlijk rustig en ontspannen, dat werkt superfijn. Iedere pup is gecheckt op gezondheid (o.a. gebit, geslachtsorganen, hartruis controle), de chip is uitgelezen en gecontroleerd, en hebben ze de 6-weekse puppy vaccinatie gehad. Een stapel hondenpaspoorten rijker kunnen we weer richting huis – maar niet nadat ze nog wat foto’s voor de facebook pagina van de praktijk hadden gemaakt; puppies doen het altijd goed op foto’s.

Thuisgekomen tref ik deze rommel aan ; ah ja, vergeten, tijdens mijn Teams Meeting bleek de tussendeur niet goed dicht en hadden de dames en heren de boel eens goed op stelten gezet – puppy power. Tip: thuis eens kijken of de huiskamer al puppy-proof is).

19 december

Vandaag een rustige dag voor de pups – lekker gespeeld, even buiten gelopen om te wennen aan ‘buiten’ en het lopen aan de lijn. De ochtendschoonmaak wordt steeds meer werk – kleine puppies kleine poepjes, grote puppies grote….. Maar heerlijk om te zien hoe ze op je af komen rennen als je hun speelkamer in komt 🙂

Ik had voor onze eigen pup (op naam van Lady) 2 weken terug bij Royal Canin een gratis puppypakket aangevraagd (zie links pagina) – Dat kwam vandaag binnen. Daar zit o.a. een klein info boekje over puppies, een cashback tegoedbon van EUR 7,50 en een zakje nat voer. Altijd meegenomen 🙂

20 december 2020

Inmiddels is het zover dat als je de deur open doet er gelijk 7 doerakken de gang op sprinten – ze zijn niet zo maar 1-2-3 weer in het hok / speelkamer te krijgen. En dan is de schoenkast favoriet.

Vanmiddag was het prachtig weer buiten, een ideaal moment om de pups weer eens aan de lijn mee de tuin in te nemen, en daar even te laten wennen aan het buitenleven. Met mamma Lady erbij om de kids in het gareel te houden. En voor ons een mooi moment om eens wat foto’s en filmpjes te maken van het geheel.

Azor (hier nog met zijn groen bandje en paars/geel lintje)
Ameli in actie

22 december 2020

Gisteren en vandaag was het zeer matig weer, dus terugblikkend hebben we geen nieuwe foto’s voor dit puppy dagboek.

Gisteren zijn de pups voor de 3e keer ontwormd, deze keer niet met Drontal (vloeibaar, speciaal voor puppies) maar met gewone Milbemax (puppy) pilletjes – ik had beiden liggen maar inmiddels zijn de pups allen meer dan 5 kg en dan wordt het toedienen van de vloeistof met een spuitje in de bek (x7) een heel gedoe. Een mini pilletje in een plakje leverworst maakt het leven veel makkelijker.

Daarnaast hebben ze vandaag een anti-vlooien behandeling gehad (zo’n mini-pipetje dat je op de huid in de nekplooi druppelt). We hebben daarbij de pups gelijk even gewogen.

Pupgewicht (kg)
Paars (Akyra)5,8
groen (Aura)6,3
Oranje (Arthos)6,7
lichtblauw (Apollo)6,2
donkerblauw (nieuw bandje, Azor)5,9
Geel (Amber)5,2
Roze (Ameli)5,6

Je merkt ook dat ze steeds groter worden en dat de tandjes duidelijk groeien – ze testen hun tandjes op van alles uit – eerst waren schoenen favoriet, nu testen ze ook de stijgerhouten planken van de ovenombouw – en als je op sokken loopt zijn ook je tenen niet veilig 🙂 Maar van knuffelen houden ze nog steeds heel veel!

23 december 2020

Gisteren geen foto’s, vanochtend bij het ochtendritueel maar eens tijd genomen voor wat nieuw beeldmateriaal.

Apollo wordt gewassen
Etenstijd. Eerst gaan er bakken om. Op de voorgrond Azor, donkerblauw bandje.
De meute weet inmiddels waar het eten vandaan komt.
We klimmen op de stoel.
Arthos (alias Goldy, oranje bandje) is er direct bij om te knuffelen. En weet goed weg met zijn eigen en andermans eten.
De grootste dame uit het nest is Aura. Die stoeit wat af met de anderen. Als er ergens gerollebold wordt zit zij er 75 % bij.
Arthos stoeit met Aura.
Arthos stoeit met Aura.
Amber is de rustige dame en kleinste in het nest. Maar vergis je niet: in de stoeipartijen staat ze haar ‘vrouwtje’.
En alles schoon op. Arthos probeert alle bakjes toch nog even. Je weet het maar nooit, dat ene brokje…..
Knabbelen aan houten dingen zoals stoelpoten, tafelpoten en houten ombouw. 🙄
B&T’s en mamma. En er is rust na 1 uur en 15 minuten.
Apollo
Zo moeder zo zoon…
Amber

26 december 2020

Nog maar een weekje en dan zijn ze al weer 8 weken oud…. en gaan ze één voor één het nest verlaten. We gaan ze zekere missen! Ze stoeien en ravotten dat het een lieve lust is, en af en toe gaat wordt er stevig bij gegromd en geblaft…op puppy niveau, uiteraard. Ook de “kleintjes” laten zich zeker niet onbetuigd, zoals Amelie in een onderstaand filmpje laat zien. Even later zie je dan weer heerlijk tegen elkaar aan liggen te slapen – de rust is weergekeerd.

Regelmatig hebben we een of twee pups in de huiskamer rondlopen en dan zie je een ander stukje wereld verkennen, met veel meer spullen (en zaken waar ze niet aan mogen komen zoals kabels en snoeren van TV en kerstverlichting) – dus een uurtje is leuk, maar dan moeten ze echt terug, je kan ze niet de hele tijd in de gaten houden of ze ergens op zitten te knabbelen..

Gisteren en vanmiddag ook alle pups tegelijk even los buiten laten lopen, prachtig om te zien hoe Lady de club bij elkaar probeert te houden – ze rent en springt heen en weer om ze bij de les te houden – al gaan de meesten gelijk weer op verkenning zodra moeder Lady met de volgende pup aan de slag is.

Eerder deze week hadden een paar pups last van diarree, maar de dierenarts gaf aan dat dat zeer waarschijnlijk het gevolg was van de ontwormingskuur en we gewoon een paar dagen moesten aankijken (als ze verder gezond aten en dronken). En inderdaad, nu een paar dagen later is het bij zo goed als alle pups weer business as usual, dus weer in orde 🙂

27 december 2020

Vandaag een stormachtige 3e kerstdag, dus zijn we vandaag niet met de pups naar buiten geweest. Gisteren nog wel tijd gehad om eindelijk een voerbakjeshouder te maken zodat de bakjes niet door de hele ruimte zwerven – ze gaan er mee slepen zodat het een rommel wordt; dat is nu verleden tijd.

’s Morgens zitten ze steeds verwachtingsvol te wachten tot ze de bak uit mogen om te gaan spelen – lastig om daar een goede foto van te maken omdat ze zitten te springen en tegen de zijkant krabbelen, maar de foto geeft een goede impressie daarvan 🙂

En als ze lekker gegeten hebben is het eerst ravotten, en dan heerlijk, slapen – vaak lekker dicht bij de deur;. Dat betekent dat als je naar binnen wil, je het traphekje naar buiten moet open doen, en er 7 doerakken de gang in stuiven.

29 december 2020

Gisteren hadden we Kees van Gorp van de fokcommissie op bezoek voor de puppytest. Daarbij wordt gekeken hoe de pups reageren op nieuwe indrukken, of ze snel schrikken of juist nieuwe dingen onderzoeken, etc etc. Ook wordt gekeken (vanuit foktechnisch oogpunt) naar de fysieke bouw van iedere pup conform de ras standaarden van de Hovawart. Mooi om te zien dat hetgeen we in de laatste paar weken zelf al zagen (de ene is meer afwachtend, de andere is juist direct onderzoekend) ook uit de gedragstest naar voren komt. Samengevat was hij zeer content met dit nest, en de indeling van de pups zoals we die in gedachten hadden en ook met de nieuwe baasjes al (onder voorbehoud) besproken hadden komt goed overeen.

We zijn nu de voorbereidingen voor de overdracht aan de nieuwe baasjes te regelen – afspraken maken voor datum/tijd, de koopcontracten nalopen en alvast ter inzage doormailen etc.

Hoe gaat het ophalen in zijn werk:

 • Je neemt zelf een halsbandje en riem mee voor je nieuwe pup (het bandje dat ze nu hebben heeft een veiligheidssluiting en gaat los als er aan getrokken wordt)
 • We nemen nog even de eerste vervolgstappen voor het nieuwe baasje door. Denk daarbij aan vaccinaties, ontwormingschema, aanmelden bij een chip databank (voor als de hond zoek raakt), overschrijven van de pup bij de Raad van Beheer (zie FAQ)
 • We checken samen of alles financieel is afgerond (contant of via bank) en maken aansluitend het koopcontract in orde
 • Je krijgt voor 2-3 dagen hetzelfde puppyvoer mee als dat ze de afgelopen weken gegeten hebben. Daarna kan je overgaan op het zelf aangeschafte voer (zie de FAQ voor voertips)
 • Je krijgt een document mee met tips en trucs voor je nieuwe pup.
 • en last but not least, je krijgt je pup in je handen en mag hem meenemen naar zijn/haar nieuwe thuis!

1 januari 2021

De beste wensen voor 2021 namens Lady en haar pups (en ons natuurlijk :))

4 januari 2021

Het einde van dit dagboek nadert, op 1 januari is het eerste puppy (het reutje Azor) naar zijn nieuwe baasjes gegaan, en in het weekend zijn achtereenvolgens Ameli, Arthos, Apollo en Aura opgehaald. Het is weer heel rustig in huis, met alleen Lady, Akyra en Amber (die a.s. woensdag naar haar nieuwe baasjes gaat). Het is ontzettend leuk om in de app te lezen hoe de eerste dagen in hun nieuwe huis verloopt, en het doet ons goed dat ze allemaal zo’n prachtige nieuwe omgeving hebben gekregen.

Hieronder nog een paar filmpjes die we in de tussentijd gemaakt hadden maar nog niet geplaatst waren… ze zijn hard bezig hun tandjes te scherpen, en het stoeien wordt ook steeds ruwer – dus goed dat ze nu 1 op 1 aandacht kunnen krijgen in hun nieuwe huizen.

Wat we zeker gaan missen is het genot van 7 stoere pups die huppelend de deur uit rennen als ze weer naar buiten mogen – hier in dit filmpje van zondagochtend nog maar 4…

6 januari 2020

Vandaag is de laatste pup uitgevlogen naar haar nieuwe baasjes. Voor ons afscheid van een prachtige zwarte Hovawart pup, voor haar (Amber) een mooie nieuwe start bij haar nieuwe baasjes die zeer gelukkig met haar zijn.

Alle baasjes, dank voor de Whatsappjes waarmee jullie ons op de hoogte houden van het wel en wee van de pups in hun nieuwe thuis, heerlijk om te zien dat ze zich thuis voelen en het goed doen. Heel veel geluk met Baloe (Azor), Pipper (Ameli), Loki (Arthos), Suus (Aura), Guust (Apollo), Deuce (Amber) en Lara (Akyra)

Daarmee is dit puppy dagboek van ons A-nest afgesloten. Wie weet mogen we eind 2022/begin 2023 ons B-nest verwelkomen… Tot die tijd gaan we zelf ook genieten van onze eigen Lady en haar dochter Lara!

korte update eind 2021:

Alle pups zijn nu inmiddels één jaar oud, en we hebben tijdens een reünie in september heerlijk kunnen bijpraten met de (meeste) nieuwe baasjes… Tevens is die middag door de Hovawart Bond een gedragstest uitgevoerd bij de aanwezige pups. Alle pups scoorden daarbij zeer goed. Daarnaast hebben 2 pups nog een prima score behaald bij wedstrijden:

 • Eeuwaards Amelie (Pipper) is op 19.09.2021 eerste geworden in haar klasse voor jeugd/teven bij de HCN (Hovawart Club Nederland)
 • Eeuwaards Akyra (Lara) heeft op 7 november 2021 een score ‘uitmuntend’ behaald in haar klasse bij het Clubcampioenschap Speuren van de Hovawart Bond Nederland

Update september 2022

Eeuwaards Amelie (Pipper) (die vorige jaar al beste in haar klasse was) heeft in september opnieuw een prijs gewonnen:

En jawel, weer de eerste prijs bij de clubkampioenschappen van de HCN:)))) Pipper was niet alleen eerste in haar klasse, maar ook beste teef (van de 32 teven) en een na beste hond van alle Hovawarts (er deden 51 Hovawarts mee). En als klapper op de vuurpijl ook een internationaal punt.

© 2024 Eeuwaards Hovawarts nest

Thema door Anders Norén