Eeuwaards Hovawarts nest

de Hovawart

Kort historisch overzicht
De Hovawart is een zeer oud Duits gebruikshondenras. De naam betekent “bewaker van het hof”, van het Middelhoogduits Hova = Hof (erf) en wart = bewaker.

Sedert 1922 werd het ras teruggefokt door gebruik te maken van gelijkwaardige type honden die nog aangetroffen werden op boerderijen. Bovendien werd het ras gedurende de eerste jaren ingekruist met andere rassen, waaronder de Duitse Herder, Newfoundlander, Leonberger, en enkele andere hondenrassen. Door sterke selectie werd het oorspronkelijke gebruikshondentype terugverkregen.

In het land van oorsprong wordt aan de gezondheidstoestand van de Hovawart zeer veel waarde gehecht. In het bijzonder is de heupdysplasie door jarenlange fok uit HD-vrije dieren tot een gering percentage teruggedrongen.

Totaalbeeld
Middelgrote, sterke maar niet plompe, langharige, lichtgestrekte gebruikshond. Hard en tegen alle weersomstandigheden bestand. Onverschrokken en oplettend. Goede loper en springer. Geslachtsverschillen zeer duidelijk herkenbaar.

Vachtkleuren
De Hovawart is een mooie verschijning die in meerdere erkende kleuren wordt geboren. Ze zijn er in het blond, het volledig zwart, en zwart met blonde kleur (ook wel black and tan genoemd). Ze worden door elkaar gefokt en geboren.

Gedrag en karakter
De Hovawart is een erkende veelzijdige gebruikshond. Van nature is hij evenwichtig en goedaardig, bezit hij beschermings- en bewakingsdrift, is hij zelfzeker en belastbaar. Hij heeft een gemiddeld temperament en een goede reukzin.
Zijn harmonische lichaamsbouw en zijn bijzondere binding aan zijn familie maken hem uitermate geschikt als familiehond, waak-en verdedigingshond, reddingshond, speurhond.

Grootte
Reuen schofthoogte 63 ‑ 70 cm, volwassen gewicht 35-45 kg
Teven schofthoogte 58 ‑ 65 cm, volwassen gewicht 30-40 kg

(bovenstaande tekst is in ingekorte versie overgenomen van de rasbeschrijving van de Hovawart Bond)

© 2024 Eeuwaards Hovawarts nest

Thema door Anders Norén