Eeuwaards Hovawarts nest

B-nest (2022)

Half juli 2022 is Lady (Houwaert’s Ika) gedekt door de prachtige (oost-)Duitse reu Arthur vom Severinskloster, met als resultaat dat op 16 september 2022 een aantal mooie Hovawart pups geboren zijn. Deze hebben eind november allen een nieuw baasje gevonden. In 2024 hopen we een nieuw Hovawart nestje te mogen begroeten, dan van onze zwart blonde Hovawart Eeuwaards Akyra (Lara). Mocht u interesse hebben in een van die pups, neem dan alvast tijdig contact op met ons (zie contact pagina).

Hieronder kunt u de belevenissen van dag tot dag volgen van de dekking via de geboorte en groei tot aan het verlaten van het nest van de pups. Veel leesplezier!

Maandag 12 juli 2022

Lady vertoont al een paar dagen loops gedrag, onze andere Hovawart Lara (de 1.5 jaar oude dochter van Lady’s A-nest) ruikt al dagen meer intensief aan moeder Lady, en we zien wat bloeddruppeltjes op de grond liggen, een teken van loopsheid. In de loop van de week laten we een paar keer het progesteron gehalte bepalen, opdat we zeker weten wanneer de dekking optimaal zal zijn. In de tussentijd wordt er druk gebeld met onze fokcommissaris Kees van Gorp van de Hovawartbond om de afspraken met de reu rond te krijgen.

Zondag 18 juli 2022
we zijn ’s ochtends met Lara en Lady bij de hondentraining in Tilburg, en hebben ’s ochtends nog een progesteron bepaling laten doen. tijdens de training komt de uitslag per telefoon binnen: progesteron niveau is 13, dat wil zeggen vandaag en morgen dekken. Dat betekent op stel en sprong terug naar huis, Lara thuis afzetten en op weg naar de woonplaats van de reu Arthur vom Severinskloster.

Niet om de hoek, Arthur woont een kilometer of 30 ten oosten van Berlijn, dus even zo’n 700 km verderop. Daar worden we ’s avonds rond 20h hartelijk verwelkomt door de eigenaresse Sabine Atzenroth. Arthur heeft staat al bij het hek te dringen, hij heeft Lady al van afstand geroken en heeft al door hoe laat het is … De volgende dag nog een tweede dekking bij Arthur, en dan kunnen we de thuisreis weer aanvaarden. Nu is is het afwachten, na 28 dagen kan een eerste echo gemaakt worden en weten we of de dekking geslaagd is en of we pups mogen verwachten.

Begin augustus 2022

Lady is duidelijk sneller moe, heeft veel minder energie om met Lara te spelen en wordt wat ongeduldiger naar Lara. Voor ons duidelijk ander gedrag, dus de kans is groot dat de dekking goed gelukt is. Nog een paar weekjes wachten tot de echo…

Maandag 22 augustus 2022

De echo bij de dierenarts geeft de definitieve uitslag: Lady is drachtig, en de arts telt ten minste 7 pups. Omdat de echo (door onze vakantie) bij 5 weken zwangerschap gemaakt is in plaats van al na 4 weken, zijn de puppies al groter dan normaal en is het niet helemaal goed te zien of er nog een achtste pup is…. we gaan het meemaken! De voorbereidingen thuis kunnen definitief beginnen, zoals aangepast voer voor Lady (de puppy brokken dat de puppies later ook krijgen), weegschaal voor de puppies regelen, etc.

Maandag 30 augustus 2022

De voorbereidingen werpen hun vrucht af, de werpkist en warmtelamp staan, de speciale brokken voor de puppies zijn binnen, weegschaal is er, halsbandjes en papierwerk is voorbereid…. nog even een week of 3 rust voor de drukte begint.

Vrijdag 16 september 2022

Lady is al de hele dag onrustig, loopt steeds achter je aan en heeft duidelijk nesteldrang. Vorige keer was haar draagtijd 61 dagen, dus dat hebben we in het achterhoofd – nog 2 dagen geduld. Maar eind van de dag horen we toch opeens een zacht piepgeluidje uit de woonkamer komen – de eerste up is geboren! Snel lady en de eerste pup voorzichtig naar de klaarstaande werpkist overgebracht – dat krijg je als ze steeds bij je in de buurt wil blijven en je zelf niet in de buurt van de werkkist bent op dat moment.. Vanaf dan gaat het langzaam maar zeker door ; 2e pup een 45 minuten later, 3e pup, 4e pup etc tot nummer 7. Bij de 5-weekse echo waren 7 pups gezien, dus dit zou het kunnen zijn. Of mogelijk toch nog een 8e… Inderdaad komt na enige tijd nummer 8 tevoorschijn. Prachtig om te zien hoe mamma Lady het steeds doet – pup komt eruit, ze likt de pup helemaal schoon, de pup kruipt zelf naar de tepels (al dan niet met een beetje hulp van ons) en begint te drinken. De avond vordert, en wie schetst onze verbazing als er tegen 23h pup nummer 9 geboren wordt, en na na middernacht zelfs nog nummer 10…. Dat was een hele volle buik voor Lady. Zoals het op de geboortekaartjes staat: Moeder en kinderen doen het goed.

Zondag 18 September 2022

Vandaag even geen afspraken, het ’s nachts in de gaten houden van de puppies kost toch wel veel nachtrust (zorgen dat moeder Lady niet per ongeluk op een puppy gaat liggen, en dat er geen puppy tekort komt bij het drinken). Je hoort ze steeds meer piepen als ze honger hebben – dan wordt Lady alert en kruipt bij de puppies (als ze daar al niet steeds ligt). Daarna liggen de pups weer heerlijk onder de warmtelamp bij elkaar. Elke dag 2x wegen (’s ochtends en ’s avonds) – de eerste een/twee dagen is het gewicht nog wat lager dan bij de geboorte, dus vanaf morgen maandag moeten de pups in gewicht gaan aankomen. Altijd weer spannend! Bij het vorige nestje 2 jaar terug werden ze snel groter en steviger, maar nu met 10 pups gaan we het extra goed in de gaten houden – Lady moet wel voldoende melk maken voor 10 van die kleine hongerlappen…

Vrijdag 23 september

Een hele eerste drukke week achter de rug… zoals al te verwachten was, was dit aantal pups voor mamma Lady wel heel veel om alles van voldoende melk te voorzien. In vergelijking met het vorige nestje kwamen ze minder snel aan. Bijvoeren dus, met speciale puppy melk. En dat levert goed resultaat op, ze worden nu elke dag weer een stukje zwaarder. We gaan dit weekend ook even wat foto’s maken van de pups en hier bij plaatsen, daar komt nu weer tijd voor na de aanloopdrukte. Dit weekend ook nog geboorte aangifte doen bij de Raad van Beheer, dus we moeten nog kiezen welke stamboom namen ze gaan krijgen ; B-nest, dus alle officiële namen gaan met een B beginnen.

Maandag 26 september

Na een vol weekend met enerzijds de pups en anderzijds alle andere zaken die in het weekend gedaan worden (verjaardagen, bezoek etc.) was het vanochtend tijd om de geboorte van de pups ook bij de Raad van Beheer aan te melden voor het stamboek…. en daarbij moet je de “officiële” stamboomnamen doorgeven. Uiteraard gaan de toekomstige baasjes zelf een mooie naam voor hun puppy bedenken, maar voor het stamboek moeten wij ze nu aanleveren. Ofwel, verzin s.v.p. even 6 namen voor teefjes en 3 namen voor reutjes, allen beginnend met de letter B… Dit zijn ze geworden:

Teefjes: Eeuwaards Bella, Eeuwaards Bajka, Eeuwaards Benthe, Eeuwaards Bibi, Eeuwaards Biloi, Eeuwaards Benji

Reutjes: Eeuwaards Byron, Eeuwaards Balu, Eeuwaards Balthasar

Het is goed om te zien dat de pups nu goed groeien: de ochtend na de geboorte waren ze nog heel klein en tussen de 300 en 420 gram zwaar. Nu tien dagen later is dat bijna verdubbeld: vanochtend lagen de gewichten al tussen de 540 en 650 gram. Ze zijn inmiddels ook zo stevig geworden dat we de gevlochten gekleurde halsbandjes konden omwisselen voor wat beter verstelbare bandjes. Zonder bandje weet je niet welke bij de weging goed gegroeid is, dus dat is wel praktisch. Ze liggen nog een groot deel van de tijd diep te slapen, naast elkaar en regelmatig ook half over elkaar. Je merkt nu ook dat ze langzamerhand beter hun eigen temperatuur kunnen regelen (de eerste week kunnen ze dat niet) en dat ze een stukje weg gaan kruipen van de warmtelamp. Zo ongeveer elke 3 uur beginnen er een paar wakker te worden en te piepen dat ze honger hebben…

Je kan ook goed zien dat de nageltjes steeds langer worden – die moeten we binnenkort iets korter knippen om te voorkomen dat moeder Lady er last van krijgt tijdens het voeden.

Zondag 2 oktober 2022

Zoals elke ochtend wogen we de puppies voor de eerste ochtendvoeding – de eerste pup (het reutje met het donkerblauwe bandje) is net over de 1 kg (1040 gram) – dat worden al stevige pups. De rest zit er niet veel onder, de meesten zijn de 900 gram al lang gepasseerd !. En sinds een paar dagen hebben ze de oogjes min of meer open; mooi om te zien, eerst zie dat één oogje een beetje open is, en de rest van de dag zie je dat dan toch weer niet. En dan komt het andere oog er een tijdje later (soms een dag) bij open. De wereld gaat voor ze open, nu ze niet alleen kunnen ruiken maar ook een beetje zien. Ondertussen moeten wij de bak inmiddels 2x/dag schoonmaken, grotere pup = meer eten = meer poepen en piesen. Moeder Lady vindt het allemaal wel prima. Als het nodig is gaat ze erbij liggen in de werpkist, maar meestal verkiest ze de rust van haar eigen ronde mand, en leggen we de pups bij haar om te voeden. En daarna weer terug in de werpkist. Want het kruipen wordt nu voorzichtig aan een beetje lopen, en ze kunnen daarmee uit de mand van Lady klauteren. Ze vinden het ook heerlijk om onder de dekentjes in de mand te kruipen en zich te verstoppen. Even goed tellen om zeker te zijn dat ze steeds weer allemaal terug in de werpkist liggen na het voeden 🙂 En ze zijn nu ruim 2 weken oud, dus ze hebben vanavond hun eerste ontwormingskuur gehad (die krijgen ze bij 2, 4, 6 en 8 weken)

Lady houdt een oogje in het zeil…

Hieronder nog een tweetal puppy video’s

Mamma Lady is druk bezig om de puppies schoon te likken…
Puppies in actie…

Dinsdag 4 oktober – Dierendag….

De puppies groeien elke dag weer een stukje groter en sterker- als je ze even uit de werpkist tilt beginnen ze al stevig tegen te werken. Ze lopen ook al steeds beter, zoals in onderstaand filmpje te zien. En waar ze eerst alleen maar op zichzelf waren, en tegen een broertje/zusje aan lagen om te slapen, zie je ze nu steeds vaker elkaar opzoeken en te spelen: wat duwen en trekken, snuffelen aan elkaar etc. De grootste (het reutje met het donkerblauwe bandje) kan inmiddels zelf uit de werpkist klimmen, dus we hebben het eerste schotje bij de opening van de werpkist moeten plaatsen…. anders lopen er vannacht of morgenochtend 9 puppies door de kamer zonder toezicht 🙂

Ze kunnen al wat lopen en spelen..

Zondag 9 oktober

Afgelopen dagen zijn diverse nieuwe puppy baasjes al langs geweest om kennis te maken en te komen kijken naar de puppies. En natuurlijk foto’s te maken van het nest. Heel gezellig en informatief. De puppies groeien nu als kool, en vanochtend hebben ze voor het eerst kunnen proeven van vaste voedsel. Wel natuurlijk eerst in puppy melk geweekt zodat de brokjes heel zacht zijn, en daarna nog even geprakt tot een soort papje dat ze makkelijk kunnen eten. Voor de een was het wat onwennig, een paar andere puppies vielen er op aan alsof ze uitgehongerd waren…. En ’s avonds zaten ze allemaal ervan te smikkelen. Wel maken ze er nog een zooitje van, met de pootjes in de bakjes staan, met het kopje even langs de rand van het voerbakje gaan… Lady had er wel wat werk aan om ze weer helemaal schoon te likken. Omdat ze eigenlijk nog niet groot genoeg zijn om goed bij de bodem van het etensbakje te komen, houden we nu nog even het bakje met de hand schuin vast zodat de pup er goed bij kan komen. Zodat we even geen hand vrij hadden om er gelijk foto’s van te maken – die hebben jullie tegoed voor de komende dagen.

Dinsdag 11 oktober

Onze kleine dames en heren snappen nu prima hoe het eten uit bakjes gaat – als je de houder met de bakjes in de werpkist zet dan vallen ze eer gelijk op aan. En inderdaad, in de werpkist. Eerst deden we het buiten de kist op de grond, maar omdat ze half in de bakjes klimmen en met hun bemodderde poten vervolgens rond gaan rennen doen we het nu maar in de (dan even leeggemaakte) werpkist. Dan blijft alles een beetje bij elkaar en is het schoonmaken na het eten wat hanteerbaarder. Tot onze verbazing blijven ze (nu nog) redelijk bij hun bakje, bij het vorige nest gingen ze altijd eerst kijken of er bij de buurman het eten beter was…. met 3 puppies die probeerden uit één bakje te eten. Wie weet komt dat nog, voor nu is het wel even prettig zo.

Maandag 17 oktober 2022

Vandaag voor de puppies een rustige dag na een druk weekend – vrijdag, zaterdag en zondag zijn een paar van hun nieuwe baasjes langs geweest, en werd er heerlijk geknuffeld, foto’s gemaakt en gekeken hoeveel ze afgelopen week al weer gegroeid waren. prachtig om te zien hoe lief iedereen met de pups omging, en hoe relaxed de pups het deden met al die nieuwe geuren, kleuren en indrukken.

De puppies zelf zijn nu al weer ruim 4 weken oud… Het stuntelige waggelen wordt ook al veel meer lopen, en ze zijn elkaar goed aan het uittesten…. voorzicht happen in elkaars oren, op de rug van de ander klimmen en kijken of je eraf gegooid wordt, ze testen alles uit op elkaar.

Vandaag zij we ook begonnen om de puppy brokjes iets minder voor te weken in water, zodat ze langzaam aan leren te eten van vast(ere) brokjes. Je ziet ze ook regelmatig richting waterbak lopen om even wat te drinken, dat hoort er natuurlijk bij om voldoende vocht binnen te krijgen. Al staat er nog regelmatig een pootje in de waterbak erbij…. blijven oefenen.

Donderdag de 20e komt de controleur van de Raad van Beheer langs voor de nestcontrole, en gaan de dames en heren gechipt worden. En komende zaterdag gaan we als alles mee zit wat mooie foto’s maken van de individuele pups, met de hulp van een foto/film vakman…. Vooralsnog dus even foto’s die we tussendoor maken 🙂

Donderdag 20 oktober

Vandaag was de dag van de nestcontrole – de controleur van de Raad van Beheer is langs geweest om het nest te controleren, de pups te chippen en DNA monsters te nemen van elke pup. Dit laatste om de afstamming van moeder Lady en vader Arthur te kunnen controleren en bevestigen. Net als bij het A-nest ging het allemaal weer heel snel, in een minuutje of 20 was hij al weer op weg naar het volgende nest. We hebben nu dus de stamboeknamen aan de pups gekoppeld:

Stamboek naamRoepnaamSexeKleurKleur halsbandje
Eeuwaards BajkaIveyTeefZwartblondOranje
Eeuwaards BalthasarnnbReuZwartGroen
Eeuwaards BiloinnbTeefZwartblondRood
Eeuwaards ByronnnbReuZwartblondDonkerblauw
Eeuwaards BaluBlitzReuZwartblondPaars
Eeuwaards BenthennbTeefZwartRose
Eeuwaards BellannbTeefZwartZwart
Eeuwaards BibinnbTeefZwartLichtblauw
Eeuwaards BenjinnbTeefZwartGroen/Geel

Vrijdag 21 oktober

Een drukke dag voor de pups, 3 bezoekjes op één middag. En dankzij het mooie weer waren een paar puppies ook voor het eerst buiten – een prachtige gelegenheid voor de bezoekende baasjes om een paar mooie foto’s te maken van hun puppy in het zonnetje en in het gras.

Samen met mamma Lady op de uitkijk…

Zaterdag 22 oktober

’s Ochtends even rust voor de jongedames en jongeheren, want Tante Lara (onze Lara uit het vorige nest van Lady) heeft UV-examen, waarbij UV staat voor Uithoudings Vermogen. 20 km meedraven naast de fiets (wel met 2 rustpauzes) en daarna een paar gehoorzaamheidsoefeningen. We hadden goed geoefend, dus zowel Lara als haar broertje Loki (die woont een dorp verderop) zijn met vlag en wimpel geslaagd.

’s Middags was het weer puppytijd, want een bevriende fotograaf kwam langs om een paar mooie puppyfoto’s te maken. Stilzitten is wel moeilijk voor een nul-jarige, dus de statieportretten kwamen bij de een wat beter uit de verf dan bij de ander. Maar al met al een paar hele mooie plaatjes!

Dinsdag 26 oktober

Na een wat druiligere ochtend weer een heerlijk zonnige middag, dus tijd om met de pups naar buiten te gaan. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, als er 9 pups ieder een andere kant uit rennen is het gedaan met de controle en kunnen we ze overal gaan zoeken. Maar 3-4 tegelijk is prima te doen, nu ze nog niet al te snel lopen. Ook Lara vindt het steeds leuker om bij een pup te zijn, al is Lady daar wel steeds bij in de buurt. Buiten zie je dat Lady de pups wel enigszins vrij laat, maar als een pup wat te brutaal wordt corrigeert mamma dat even, waarna de pup weer even rustig is….

Zaterdag 29 oktober

de puppies mogen nu elke dag lekker naar buiten, en met dit mooie najaarsweer is dat een groot feest voor allemaal… ze huppelen naar buiten als het hekje los gaat.

Maandag 31 oktober 2022

Vanochtend hebben we de puppies weer eens gewogen, we zijn al een weekje af van het regelmatig wegen – je ziet ze groeien dus dat zit wel goed. Maar meten is weten, dus toch even een checkup… De eerste pups zijn de 4 kg al gepasseerd, het worden al grote dames en heren. Het blijven wel heerlijk knuffelbare pups gelukkig!

Gisteren ook begonnen met de 6-weekse ontworming, deze keer een 3-daagse kuur. We gebruiken bij de 4, 6 en 8 weekse ontworming steeds een ander middel om zo geen resistentie op te bouwen.

Afgelopen weekend zijn er ook weer van 2 pups de baasjes langs geweest om te kijken hoe groot ze al worden – heel gezellig en goed voor de pups om weer eens andere aandacht te krijgen. En namens ons dank voor de paar doorgestuurde foto’s hieronder.

Dinsdag 1 november 2022

Vanochtend met de pups naar de dierenarts voor de 6-weekse vaccinatie, gezondheidscontrole en klaarmaken van de paspoorten. Maar hoe krijg je 9 pups van elk 4-5 kg (en razendsnel) in de auto en bij de dierenarts? De oude grote bench van Lady bracht uitkomst, daar konden ze allemaal ruim in. Al is een zwarte bench met 9 pups erin een hele klus om de auto in en uit te krijgen. Sterker nog, de bench was te hoog voor de auto… wat nu? gelukkig hebben we een dichte boedelbak ter beschikking, daar paste de bench precies in. En zo met de hele vracht voorzichtig rijdend naar de dierenarts 5 minuten verderop. Bij de dierenarts was het in de bench een kabaal van jewelste, totdat ze los mogen lopen in de behandelkamer – al snel lag de een na de ander lekker in een hoekje te wachten tot ze aan de beurt waren. Wegen, aan het hart luisteren, bij de mannetjes even kijken of de balletjes al ingedaald zijn (kan bij grotere honden als Hovawarts wel een maand of 3-4 duren), vachtcontrole, gebitscheck, chipcontrole en natuurlijk de vaccinatie. De puppies deden het weer super, geen kik tijdens de prik,rustig zitten op de weegschaal en heel rustig bij de verdere controle. De paspoorten worden nu verder in orde gemaakt en kunnen we in de komende dagen ophalen (ze moeten de pagina met het chipnummer erop nog sealen).

Daarna weer richting huis, en hebben ze een half uurtje heerlijk kunnen spelen en verkennen op de oprit en in de tuin.

Woensdag 2 november 2022

Vandaag was de puppytest. De keurmeester vanuit de Hovawartbond was rond 11h bij ons, en na een koffie gingen ze aan de slag. Ze moesten een enigszins lege ruimte hebben waar de puppies nog niet eerder geweest waren (onbekend terrein), dus we hadden ’s ochtends vroeg al onze keuken leeg gehaald – tafel eruit, stoelen weg etc. Voor de test hadden ze allerlei spulletjes meegenomen zoals een grote spiegel, grote knuffelpoppen, vlaggen etc. Omdat wij bekend en vertrouwd zijn voor de pups mochten wij er niet fysiek bij zijn, maar wel door de ramen meekijken. Mooi om te zien hoe zo’n klein meisje/mannetje omgaat met onbekende zaken, hoe ze zich geïnteresseerd rondneuzen bij al die dingen, en hoe snel ze weer geïnteresseerd rondneuzen mochten ze ergens even van geschrokken zijn (belletje, bewegend doek etc.). De keurmeester keek ook naar de bouw en gezondheid van de honden (net als de dierenarts daags ervoor). Samengevat was het weer een prima nestje, waarbij de verschillen tussen de pups die we al in het nest zagen redelijk terugkomen in de testresultaten. Vanzelfsprekend krijgt iedere pup eigenaar bij de overdracht het beoordelingsfomulier mee naar huis.

Puppy aan het onderzoeken tijdens de test..

Vrijdag 4 november 2022

Vandaag even een redelijk rustig dagje voor de dames en heren puppy…. vanochtend even kort naar buiten gelijk even eten, vanmiddag nog even lopen aan de lijn om dat ook eens mee te maken. En verder lekker bij mamma Lady liggen en samen rommel maken in de kamer … En er staat nog een bezoekje op de agenda van een van de baasjes die even komt kijken hoe groot zijn/haar puppy al weer geworden is.

Alle pups verzamelen rondom mamma Lady…
Even testen of er nog wat eten achtergebleven is in de (anti-schrok) voerbak van tante Lara..

Zaterdag 5 november

Vandaag zijn we met de pups naar de Scouting geweest – de jongste groep de “Bevers” (6-8) kregen bezoek van de 9 dames en heren puppies. Goed voor de kids om eens een en ander te horen over honden en puppies, en voor de puppies een belangrijke onderdeel van het socialiseren, het wennen aan andere mensen, kinderen, groepen, drukte, andere omgeving, ritje met de auto enzovoort.

Eerst met de auto en de aanhanger met de bench met 9 flinke pups naar de scouting, en dan aan de slag met de kids en pups. Mooi om te zien hoe de ene pup daar heel relaxed mee om gaat, en en de andere pup de drukte na verloop van tijd wat veel wordt en liever met een broertje/zusje gaat spelen. Al met al een prima ochtend voor iedereen.

’s Middags weer een tweetal bezoekjes van baasjes aan hun aanstaande pupje, en even lekker buiten spelen in het gras. En verder vooral lekker uitrusten van de drukte van vanochtend.

Zondag 6 november

Een beetje verjaardag voor ons – vandaag is het precies 2 jaar geleden dat het vorige nestje van Lady werd geboren…. en dat onze Lara nu vandaag dus precies 2 jaar oud is. Vanochtend werden we op de Hovawart training in Tilburg op cake getrakteerd door de baasjes van Loki (het broertje van Lara). We waren het zelf helemaal vergeten door de drukte van jullie nest, maar bij deze, A-nest “puppies”… gefeliciteerd met jullie 2 jaar.

Vanmiddag weer onze hoffotograaf Tom op bezoek gehad voor een aantal aanvullingen op de vorige fotosessie. De pups zijn nu al weer 2 weken ouder, en kunnen wat makkelijker even rustig zitten, maar zijn ook al veel meer geïnteresseerd in de omgeving en springen voor je het weet al weer van hun zitplaats af. En Lady probeert er steeds weer tussen of bij te komen om alles in de gaten te houden. Uiteindelijk toch van elke pup een mooie foto kunnen maken, met dit keer elk halsbandje goed in beeld zodat we zeker weten welke foto van welke pup is.

hieronder een kleine selectie…

Zondag 13 november 2022

We zijn al weer een week verder, en de puppies hebben de respectabele leeftijd van 8 weken bereikt. En een enkele ook al een respectabele 7 kg ! Afgelopen donderdag was het de eer aan Bajka (nu me doopnaam Ivey) om als eerste het nest te verlaten en met een dolgelukkig baasje mee naar huis te mogen. De eerste nacht deed ze al super hoorden we, dus dat is een prima start voor hen samen. Vrijdag was Balu (nu Frits geheten) aan de beurt, en zaterdag volgden Bella (nu: Kara), Benthe (nu: Flo) en Byron (nu: Wodan). Over een weekje gaan de de andere 4 pups het nest verlaten, dus het wordt wat rustiger in huis. Nu ze weer een stukje gegroeid zijn is dat ook wel prettig – ze worden steeds mobieler en sneller, en met 4 pups plus mamma in de tuin is het toch makkelijker ze in de gaten te houden dan wanneer er 9 doerakken rondrennen.

Buiten alles onderzoeken…

Vrijdag 18 November 2022

Gisteren een telefoontje – we hebben gezien dat jullie nog een zwart reutje in het nest hebben, is die nog beschikbaar? Onze Balthasar was al eerder toegezegd aan een gezin, maar dat had zich met een verhuizing en baanwissel in het vooruitzicht toch terug getrokken – dus ja, Balthasar was nog “vrij”. Vanochtend nog een telefoontje – als het allemaal goed klikt, mogen we hem dan gelijk meenemen? Eigenlijk is dat wel onverwacht snel, het moet wel goed klikken en de pup moet ook op een plek terecht gaan komen waar hij goed past, en de ruimte en en aandacht krijgt die een Hovawart nodig heeft. Maar met het bezoek werden alle zorgen weggenomen, met ruime ervaring met grotere honden en een heerlijk huis nabij de bossen zou Balthasar bij hen een super plekje krijgen. Aldus verliet Balthasar (nu met roepnaam “Beer”) ook het nest op weg naar zijn nieuwe baasjes.

Zaterdag 19 November 2022

Vanochtend was het weer tijd om afscheid te nemen van 2 schatjes – puppies Geel (nu Kara) en Bibi (lichtblauwe bandje, nu Yuna geheten) gingen het nest verlaten op en werden door hun nieuwe baasjes opgehaald.

Zondag 20 november

De laatste pup (Biloi, nu Pipa) is vandaag naar zijn nieuwe baasjes gegaan. Dat geeft altijd een dubbel gevoel enerzijds dat je heel blij bent dat het puppy naar een heerlijk nieuw huis gaat, anderzijds is het wel opeens heel leeg thuis… Waar je eerst begroet werd door 9 lieve drukke pups is het nu weer een lege – nog naar puppies ruikende kamer. Maar het geeft meer tijd voor het heerlijk wandelingen maken met Lady en Lara.

We gaan weer even heel erg genieten van de vrije tijd die we erbij krijgen, en zijn nu al blij met de foto’s en filmpjes die we krijgen van de nieuwe hondenbaasjes. Een kleine selectie komt hieronder. Hiermee sluiten we dit puppy dagboek van het Eeuwaards B-nest af.

© 2024 Eeuwaards Hovawarts nest

Thema door Anders Norén