Eeuwaards Hovawarts nest

B-nest (2022)

Half juli 2022 is Lady (Houwaert’s Ika) gedekt door de prachtige (oost-)Duitse reu Arthur vom Severinskloster, met als resultaat dat op 16 september 2022 een aantal mooie Hovawart pups geboren zijn. Mocht u interesse hebben in een van de pups, neem dan alvast tijdig contact op met ons (zie contact pagina).

Hieronder kunt u de belevenissen van dag tot dag volgen van de dekking via de geboorte en groei tot aan het verlaten van het nest van de pups. Veel leesplezier!

Maandag 12 juli 2022

Lady vertoont al een paar dagen loops gedrag, onze andere Hovawart Lara (de 1.5 jaar oude dochter van Lady’s A-nest) ruikt al dagen meer intensief aan moeder Lady, en we zien wat bloeddruppeltjes op de grond liggen, een teken van loopsheid. In de loop van de week laten we een paar keer het progesteron gehalte bepalen, opdat we zeker weten wanneer de dekking optimaal zal zijn. In de tussentijd wordt er druk gebeld met onze fokcommissaris Kees van Gorp van de Hovawartbond om de afspraken met de reu rond te krijgen.

Zondag 18 juli 2022
we zijn ’s ochtends met Lara en Lady bij de hondentraining in Tilburg, en hebben ’s ochtends nog een progesteron bepaling laten doen. tijdens de training komt de uitslag per telefoon binnen: progesteron niveau is 13, dat wil zeggen vandaag en morgen dekken. Dat betekent op stel en sprong terug naar huis, Lara thuis afzetten en op weg naar de woonplaats van de reu Arthur vom Severinskloster.

Niet om de hoek, Arthur woont een kilometer of 30 ten oosten van Berlijn, dus even zo’n 700 km verderop. Daar worden we ’s avonds rond 20h hartelijk verwelkomt door de eigenaresse Sabine Atzenroth. Arthur heeft staat al bij het hek te dringen, hij heeft Lady al van afstand geroken en heeft al door hoe laat het is … De volgende dag nog een tweede dekking bij Arthur, en dan kunnen we de thuisreis weer aanvaarden. Nu is is het afwachten, na 28 dagen kan een eerste echo gemaakt worden en weten we of de dekking geslaagd is en of we pups mogen verwachten.

Begin augustus 2022

Lady is duidelijk sneller moe, heeft veel minder energie om met Lara te spelen en wordt wat ongeduldiger naar Lara. Voor ons duidelijk ander gedrag, dus de kans is groot dat de dekking goed gelukt is. Nog een paar weekjes wachten tot de echo…

Maandag 22 augustus 2022

De echo bij de dierenarts geeft de definitieve uitslag: Lady is drachtig, en de arts telt ten minste 7 pups. Omdat de echo (door onze vakantie) bij 5 weken zwangerschap gemaakt is in plaats van al na 4 weken, zijn de puppies al groter dan normaal en is het niet helemaal goed te zien of er nog een achtste pup is…. we gaan het meemaken! De voorbereidingen thuis kunnen definitief beginnen, zoals aangepast voer voor Lady (de puppy brokken dat de puppies later ook krijgen), weegschaal voor de puppies regelen, etc.

Maandag 30 augustus 2022

De voorbereidingen werpen hun vrucht af, de werpkist en warmtelamp staan, de speciale brokken voor de puppies zijn binnen, weegschaal is er, halsbandjes en papierwerk is voorbereid…. nog even een week of 3 rust voor de drukte begint.

Vrijdag 16 september 2022

Lady is al de hele dag onrustig, loopt steeds achter je aan en heeft duidelijk nesteldrang. Vorige keer was haar draagtijd 61 dagen, dus dat hebben we in het achterhoofd – nog 2 dagen geduld. Maar eind van de dag horen we toch opeens een zacht piepgeluidje uit de woonkamer komen – de eerste up is geboren! Snel lady en de eerste pup voorzichtig naar de klaarstaande werpkist overgebracht – dat krijg je als ze steeds bij je in de buurt wil blijven en je zelf niet in de buurt van de werkkist bent op dat moment.. Vanaf dan gaat het langzaam maar zeker door ; 2e pup een 45 minuten later, 3e pup, 4e pup etc tot nummer 7. Bij de 5-weekse echo waren 7 pups gezien, dus dit zou het kunnen zijn. Of mogelijk toch nog een 8e… Inderdaad komt na enige tijd nummer 8 tevoorschijn. Prachtig om te zien hoe mamma Lady het steeds doet – pup komt eruit, ze likt de pup helemaal schoon, de pup kruipt zelf naar de tepels (al dan niet met een beetje hulp van ons) en begint te drinken. De avond vordert, en wie schetst onze verbazing als er tegen 23h pup nummer 9 geboren wordt, en na na middernacht zelfs nog nummer 10…. Dat was een hele volle buik voor Lady. Zoals het op de geboortekaartjes staat: Moeder en kinderen doen het goed.

Zondag 18 September 2022

Vandaag even geen afspraken, het ’s nachts in de gaten houden van de puppies kost toch wel veel nachtrust (zorgen dat moeder Lady niet per ongeluk op een puppy gaat liggen, en dat er geen puppy tekort komt bij het drinken). Je hoort ze steeds meer piepen als ze honger hebben – dan wordt Lady alert en kruipt bij de puppies (als ze daar al niet steeds ligt). Daarna liggen de pups weer heerlijk onder de warmtelamp bij elkaar. Elke dag 2x wegen (’s ochtends en ’s avonds) – de eerste een/twee dagen is het gewicht nog wat lager dan bij de geboorte, dus vanaf morgen maandag moeten de pups in gewicht gaan aankomen. Altijd weer spannend! Bij het vorige nestje 2 jaar terug werden ze snel groter en steviger, maar nu met 10 pups gaan we het extra goed in de gaten houden – Lady moet wel voldoende melk maken voor 10 van die kleine hongerlappen…

Vrijdag 23 september

Een hele eerste drukke week achter de rug… zoals al te verwachten was, was dit aantal pups voor mamma Lady wel heel veel om alles van voldoende melk te voorzien. In vergelijking met het vorige nestje kwamen ze minder snel aan. Bijvoeren dus, met speciale puppy melk. En dat levert goed resultaat op, ze worden nu elke dag weer een stukje zwaarder. We gaan dit weekend ook even wat foto’s maken van de pups en hier bij plaatsen, daar komt nu weer tijd voor na de aanloopdrukte. Dit weekend ook nog geboorte aangifte doen bij de Raad van Beheer, dus we moeten nog kiezen welke stamboom namen ze gaan krijgen ; B-nest, dus alle officiĆ«le namen gaan met een B beginnen.

Maandag 26 september

Na een vol weekend met enerzijds de pups en anderzijds alle andere zaken die in het weekend gedaan worden (verjaardagen, bezoek etc.) was het vanochtend tijd om de geboorte van de pups ook bij de Raad van Beheer aan te melden voor het stamboek…. en daarbij moet je de “officiĆ«le” stamboomnamen doorgeven. Uiteraard gaan de toekomstige baasjes zelf een mooie naam voor hun puppy bedenken, maar voor het stamboek moeten wij ze nu aanleveren. Ofwel, verzin s.v.p. even 5 namen voor teefjes en 4 namen voor reutjes, allen beginnend met de letter B… Dit zijn ze geworden:

Teefjes: Eeuwaards Bella, Eeuwaards Bajka, Eeuwaards Benthe, Eeuwaards Bibi, Eeuwaards Biloi

Reutjes: Eeuwaards Byron, Eeuwaards Balu, Eeuwaards Benji, Eeuwaards Balthasar

Het is goed om te zien dat de pups nu goed groeien: de ochtend na de geboorte waren ze nog heel klein en tussen de 300 en 420 gram zwaar. Nu tien dagen later is dat bijna verdubbeld: vanochtend lagen de gewichten al tussen de 540 en 650 gram. Ze zijn inmiddels ook zo stevig geworden dat we de gevlochten gekleurde halsbandjes konden omwisselen voor wat beter verstelbare bandjes. Zonder bandje weet je niet welke bij de weging goed gegroeid is, dus dat is wel praktisch. Ze liggen nog een groot deel van de tijd diep te slapen, naast elkaar en regelmatig ook half over elkaar. Je merkt nu ook dat ze langzamerhand beter hun eigen temperatuur kunnen regelen (de eerste week kunnen ze dat niet) en dat ze een stukje weg gaan kruipen van de warmtelamp. Zo ongeveer elke 3 uur beginnen er een paar wakker te worden en te piepen dat ze honger hebben…

Je kan ook goed zien dat de nageltjes steeds langer worden – die moeten we binnenkort iets korter knippen om te voorkomen dat moeder Lady er last van krijgt tijdens het voeden.

© 2022 Eeuwaards Hovawarts nest

Thema door Anders Norén