Eeuwaards Hovawarts nest

FAQ

Regelmatig krijgen wij vragen over onze hond en/of pups, en over Hovawarts in het algemeen. Veel informatie is snel op het internet te vinden, een aantal vragen en onze antwoorden hebben we hieronder bijeen gezet.

Heel veel informatie is ook te vinden op de site van de Hovawart Bond.

 • Wat voor voer adviseren jullie
  Wijzelf gebruiken bij Lady al vanaf dag 1 Royal Canin brokken. De puppies krijgen bij ons speciale puppies brokken (voor jonge pups) van hetzelfde merk. Vanaf een maand of twee gebruiken we Royal Canin Maxi Puppy, en vanaf 15 maanden Maxi Adult – dit is bij de meeste dierenzaken (en ook bijvoorbeeld bij de Welkoop / Boerenbond) te krijgen. Voor Lady zijn we later (na ongeveer 2 jaar) overgegaan op Royal Canin Special Club Pro Energy HE voeding (wat we bij Zooplus bestellen). Als de hond redelijk volgroeid is (1,5-2 jaar) , dan doe je met een grote zak voer (circa 15 kg) ruim een maand. Wijzelf voeren verder niet bij met vers vlees of andere voeding, daar is iedereen uiteraard vrij in om eigen keuzes in te maken.
 • Hoeveel voer moet ik de hond geven? In het algemeen zijn de richtlijnen op de verpakking een goede maat (soms al wat ruim) – die gaat er vanuit dat het voer het enige voer is , dus bij regelmatig extraatjes/hondenkoekjes/etensrestjes moet je de hoeveelheid brokken terugbrengen – anders worden de honden te zwaar.
 • Hoe zit het met de puppy training?
  Een goede training voor de pup en baasje is van groot belang voor een fijne en hanteerbare hond. Een Hovawart wordt een krachtige hond en als die goed luistert en kan doen wat zijn baasje verwacht gaan ze samen een mooie toekomst tegemoet 🙂 Bij een puppycursus leert de hond (en het baasje) van alles wat ze nodig hebben (rustig lopen, luisteren naar commando’s etc.) Van belang is dat de trainer een erkende hondentrainer is. Bij de Hovawartbond in Tilburg worden elke zondag Hovawart trainingen gegeven.
 • Hoe groot worden de puppies?
  Hovawarts zijn vrij grote honden, net iets groter dan de bij velen meer bekende Labradors of Golden Retrievers. Onze Lady is 65 cm hoog, al is dat iet groter dan de meeste Hovawart teefjes. De mannetjeshonden (reuen) zijn vaak nog een paar cm hoger dan de vrouwtjes.
 • Verhaart een Hovawart veel?
  Hovawarts zijn langharige honden, en hebben in de reu periode dus veel last van haaruitval. Regelmatig borstelen van de hond voorkomt dat losse haren door het huis gaan dwarrelen, al kan je dat niet geheel voorkomen. Kortharige honden hebben daar minder last van. Wijzelf laten de hond 2x per jaar door een vakkundige trimmer helemaal uitkammen waarna de hond er weer als een plaatje uit ziet.
 • Hoe zit het met ontwormen ?
  De pups zijn bij ons al bij 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd. Daarna moet hij bij 4 maanden en 6 maanden door het nieuwe baasje zelf ontwormd worden, Advies is om het daarna elke 3 of 6 maanden te doen, afhankelijk van of er kleine kinderen in huis zijn, de honden veel buiten zijn met andere honden etc. Mochten er meerdere huisdieren (honden, katten) in huis zijn, dan moet je die tegelijkertijd ontwormen (om herbesmetting te voorkomen)
 • Hoe zit het met vaccinaties ?
  De pups krijgen bij ons nog de 6-weekse vaccinatie tegen Parvo en hondenziekte. Daarna moeten ze bij 9 weken (dat is zo ongeveer de eerste week dat ze bij de nieuwe baasjes zijn), 12 weken en na een jaar opnieuw gevaccineerd worden – dit kan gewoon via je eigen dierenarts. Bij ons krijgen ze bij de eerste vaccinatie een hondenpaspoort mee, waar ook alle toekomstige vaccinaties in bijgeschreven worden (is ook wettelijk verplicht). Als de hond de grens over gaat moet hij ook gevaccineerd zijn tegen Rabiës (hondsdolheid). Die mag op zijn vroegst bij 12 weken toegediend worden, en moet 3 weken inwerken alvorens de hond de grens over mag – houdt hier rekening mee bij vakantieplannen in het buitenland.
  De dierenarts kan alle verdere informatie over vaccinaties en -frequentie aangeven. Het hondenpaspoort moet je bij je hebben als je met de hond de grens over gaat. Daarnaast moet je het meestal meegeven met de hond als die tijdelijk in een kennel / hondenhotel verblijft. In die gevallen wordt vaak ook een kennelhoest enting/vaccinatie vereist.
 • Hoe kom ik aan de stamboom ?
  Bij het chippen van de pups is ook een DNA monster genomen van iedere pup. De Raad van Beheer stuurt deze gegevens naar een laboratorium voor analyse, zodat met zekerheid de afstamming van de pups en moeder en vader gecontroleerd is. Deze gegevens worden niet opgestuurd maar zijn voor de hondenbezitter in te zien op de website van de Raad van Beheer (RvB). Zodra deze analyses gedaan zijn en in orde zijn bevonden, maakt de RvB de stamboomdocumenten aan. Deze worden naar de fokker gestuurd, die ze daarna verstrekt aan de nieuwe eigenaren. De nieuwe eigenaar kan deze documenten ook zelf downloaden vanaf de RvB website
 • Hoe weet ik dat de pup ook echt op mijn naam komt te staan in het stamboek register?
  Bij aankoop staat de pup nog in het stamboek op naam van de fokker. Zodra de DNA analyse binnen is (die hebben we ook nodig voor de fokcommissie) kunnen we pup ook op ‘verkocht’ zetten in het stamboek register. De nieuwe eigenaar krijgt dan automatisch vanuit de RvB een email met link om een account aan te maken bij het stamboekregister zodat ze de pup formeel ook stamboektechnisch op hun naam hebben.

© 2022 Eeuwaards Hovawarts nest

Thema door Anders Norén